Home

Amenzi de peste jumătate de milion de lei în Sectorul 6, pentru terenuri neîngrijite și afectate de ambrozie

Știri

Amenzi de peste jumătate de milion de lei în Sectorul 6, pentru terenuri neîngrijite și afectate de ambrozie

2022-09-30

Ce poate fi mai chinuitor, în zilele frumoase de toamnă, decât să te baricadezi în casă, cu geamurile închise, și să te îndopi cu pastile, pentru simplul motiv că lângă locuința ta cresc câmpuri de ambrozie la care tu ești alergic?! Iar de cele mai multe ori, baricadarea în casă nu este suficientă. Polenul acestei buruieni poate fi inhalat pe stradă, din autobuze, din mașina personală.

AMENZILE SUNT CUPRINSE ÎNTRE 1.000 ȘI 20.000 DE LEI

Pentru că alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în 2018, autoritățile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a acestei buruieni.

Cei care nu se conformează primesc, în primă fază (perioada 1-15 iulie), avertismente. Apoi, în perioada 16 iulie – 31 octombrie, se trece la amenzi. Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 10.000 și 20.000 de lei.

În Sectorul 6, în perioada martie – septembrie, au fost efectuate 85 de controale pentru depistarea terenurilor cu ambrozie. S-au găsit 25 de terenuri pline de buruieni, iar proprietarii acestora au fost somați să le distrugă. Majoritatea s-au conformat, însă alții nu.

POLIȚIȘTII LOCALI ȘI-AU INTENSIFICAT CONTROALELE

Din 16 iulie și până acum, polițiștii locali ai Sectorului 6 au amendat numai pentru ambrozie 3 societăți comerciale (cu suma totală de 60.000 de lei) și 5 persoane fizice (cu 25.000 de lei).
Iar controalele sunt în plină desfășurare în această perioadă. Amenzi se mai pot da până la finalul lunii octombrie.

Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor de toamnă. O singură plantă poate elibera până la un miliard de particule de polen, care sunt purtate de vânt sute de metri. Sezonul durează din august și până în octombrie. Zilele calde și uscate, în special între orele 10 dimineața și 15-16 după-amiaza, sunt cele mai sensibile perioade.

PENTRU NEIGIENIZAREA TERENULUI, AM DAT SANCȚIUNI DE 443.000 DE LEI, ÎN 2022

În afară de obligația de a curăța terenul de ambrozie, proprietarii mai trebuie să le împrejmuiască, să le întrețină, să le mențină curate, igienizate. În caz contrar, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 3.000 și 5.000 de lei. În acest caz, controalele și sancțiunile se desfășoară pe tot parcursul anului.

Astfel, de la începutul anului 2022 și până în prezent, au fost găsite 64 de terenuri insalubre. Pentru neigienizarea lor, s-au dat 64 de sancțiuni, în valoare totală de 443.000 de lei.

Mai multe detalii găsiți aici: https://www.primarie6.ro/amenzi-de-peste-jumatate-de-milion-de-lei-pentru-terenuri-neingrijite-si-ambrozie/.