Home

Despre noi

Despre noi

DESPRE NOI

Care este diferența dintre Poliția Locală și Poliția Română? Când suni la 112, când suni la polițistul de proximitate alocat zonei tale?

Pentru a ști la cine să apelezi și în ce situații, îți vom explica mai jos ce atribuții și ce rol are fiecare dintre cele două instituții.

Asemănări și deosebiri dintre Poliția Locală și Poliția Română

Ambele sunt instituții publice al căror rol este să prevină și să descopere infracțiuni, să apere drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, dreptul proprietății private și publice.

Poliția Locală este în subordinea Consiliului Local, Poliția Română este în subordinea Guvernului, prin Ministerul Afacerilor Interne.

Polițiștii de la ambele instituții folosesc mașini inscripționate și poartă uniforme, însă diferă culoarea, sigla și gradele. Astfel, polițistul local poartă uniformă neagră, cel de la Poliția Română are uniformă de culoare albastru închis.

Poliția Română instrumentează dosare penale, Poliția Locală nu are competență în cercetarea infracțiunilor.

Poliția Locală are în sarcină paza anumitor obiective și bunuri, pe când Poliția Română nu are astfel de competențe.

Traficul rutier

În ceea ce privește activitatea pe șosele, polițistul de la Rutieră are competență să dirijeze circulația mașinilor și a pietonilor, să oprească mașini în trafic, pentru control, și să aplice legislația rutieră.

Polițistul local dirijează și el traficul în intersecții aglomerate, în preajma școlilor sau acolo unde este necesar. Nu are dreptul să oprească și să controleze mașini în trafic, exceptând situațiile în care șoferul circulă pe sens interzis, oprește sau staționează neregulamentar, dacă are gabarit depășit sau circulă în zone unde nu are drept. În aceste cazuri, polițistul local poate aplica sancțiuni contravenționale.

Tot în sarcina polițistului local sunt mașinile care blochează lucrări, stații STB, treceri de pietoni, mașinile abandonate sau parcate pe spații verzi. De asemenea, Poliția Locală poate da amenzi pietonilor, bicicliștilor sau conducătorilor de atelaj hipo.

Cui te adresezi când ai o problemă?

Dacă ai o sesizare privind gălăgia și tulburarea liniștii publice, aruncarea deșeurilor pe domeniul public, comerțul stradal ilegal, mașini parcate pe spațiul verde sau care blochează accesul în zona cartierului tău, ori pur și simplu sesizezi o faptă antisocială pe raza Sectorului 6, sună la Telefonul cetățeanului: 021.9546.

De asemenea, peste 50 de polițiști de proximitate sunt alocați, câte unul sau doi, pe microzone ce acoperă întreg Sectorul 6. Vezi aici în ce microzonă locuiești și ce polițist de proximitate ai alocat. Îi poți salva numărul de telefon și poți apela la el atunci când ai o problemă.

Dacă îți e mai simplu, poți să suni direct la 112, iar operatorul te va direcționa spre Poliția Locală sau spre Poliția Română, în funcție de situația în cauză.