Home

Ordine publică și proximitate

ordine publica

Ordine publică și proximitate

Ne dorim cu toții să locuim într-un sector civilizat, curat, liniștit, sigur. Iar polițiștii locali cu atribuții în domeniul Ordinii Publice se asigură că dorința noastră devine realitate. Pentru asta, îndeplinesc o paletă largă de atribuții.

Ce fac polițiștii de la Ordine Publică

 • Sunt prezenți în proximitatea școlilor, grădinițelor, unităților sanitare publice, în parcuri, locuri de joacă, piețe, zone comerciale și alte locuri publice aglomerate, unde mențin ordinea și liniștea;
 • Participă, alături de Poliția Română sau de Jandarmerie la acțiuni de prevenire a infracționalității stradale, la mitinguri, acțiuni culturale, artistice, sportive, religioase;
 • Combat faptele antisociale, precum altercațiile pe stradă, consumul de alcool în locurile publice, tulburarea ordinii și liniștii, aruncarea gunoaielor pe stradă;
 • Sancționează vânzătorii ambulanți de pe trotuare, care fac comerț fără autorizație;
 • Se sesizează în cazul cerșetorilor, persoanelor fără adăpost, copiilor lăsați nesupravegheați, pe care îi încredințează serviciului public de asistență socială;
 • Asigură paza bunurilor și obiectivelor instituțiilor din cadrul administrației publice.

Ce fac polițiștii de proximitate

Împărțiți pe echipe de câte doi, plus un angajat al ADPDU, ei patrulează prin apropierea blocurilor de locuințe, țin legătura cu asociațiile de proprietari și cunosc în amănunțime toate problemele din zona arondată lor.

Acționează pe comerț ilegal, curățenie în zona blocurilor și a spațiilor comerciale, lucrări edilitare sau de locuințe, mașini parcate neregulamentar, scandaluri, vandalism și multe altele. Practic, tot ceea ce face polițistul local de la Ordine Publică face și cel de la Proximitate, doar că acesta din urmă își cunoaște mai bine zona pe care este responsabil.

În plus, fiecare cetățean poate lua direct legătura cu polițiștii de proximitate și cu reprezentantul ADP arondați zonei lor. Sectorul 6 este împărțit în 30 de microzone, fiecare având o echipă de oameni ai legii și lucrători ADP, afișați la scările de bloc și pe site-ul nostru cu poză și număr de telefon. Îi poți contacta zilnic, între orele 07.00 și 21.00, în cazul Poliției Locale, și de luni până vineri, între 07.00 și 15.30 pentru ADPDU Sector 6.

Pentru probleme ce țin de Poliția Locală, poți folosi în continuare numărul din dispecerat, 021.9546, disponibil non-stop.

Bunul simț, responsabilitatea, dar și legea ne obligă să nu aruncăm gunoaie pe spațiul public. Și ne referim aici la orice fel de gunoaie, de la un simplu chiștoc de țigară, un pet, până la deșeuri voluminoase, provenite din construcții.

Polițiștii locali de la Ordine Publică patrulează zilnic pe străzi, printre blocuri, prin parcuri, piețe și, dacă observă persoane certate cu bunul simț, le sancționează. De asemenea, oamenii legii pot acționa la sesizările voastre.

Reguli pe care trebuie să le respecți

 • Potrivit H.C.G.M.B. numărul 120/2010, privind normele de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti, toți cetățenii au obligația să păstreze curățenia trotuarelor, a arterelor de circulație, a parcurilor, a locurilor de joacă pentru copii, a pieţelor şi a altor locuri publice.
 • Gunoaiele de orice fel se aruncă numai în locurile special amenajate!
 • Dacă locuiești la casă, încheie un contract de salubrizare cu o firmă autorizată!
 • Menține curată zona în care se află depozitate pubelele de gunoi!
 • Deșeurile voluminoase, de dimensiuni mari (mobilier vechi, electrocasnice, ambalaje), cele provenite din construcții și renovări (moloz, zidărie) NU se lasă la ghenă, nici nu se aruncă pe spațiul verde! Pentru a scăpa de ele, trebuie să suni la firma de salubrizare care are contract cu Primăria Sectorului 6, în vederea preluării lor. Un echipaj va veni să le ridice în ziua stabilită, contra cost.

Amenzile sunt cuprinse între 200 și 5.000 de lei

De obicei, majoritatea celor care aruncă deșeuri pe stradă mizează pe faptul că nu-i vede nimeni. Doar că pot fi oricând surprinși în fapt de un polițist, de un trecător. Mai mult decât atât, trebuie să știi că pe raza Sectorului 6 sunt montate 323 de camere video (255 fixe și 68 mobile). Așadar, făptașul poate fi ușor identificat.

Cel prins în fapt sau identificat ulterior că a aruncat gunoaie pe spațiul public riscă o amendă cuprinsă între 200 și 5.000 de lei.

 • Spre exemplu, dacă „nu ai nimerit” coșul de gunoi când te-ai descotorosit de ambalajul de plastic, pentru aruncarea chiștocului sau a unui pet de pe geamul mașinii riști de la 200 până la 5.000 de lei amendă.
 • Cei care lasă la colț de bloc deșeuri voluminoase, provenite din renovări sau construcții, pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei pentru persoanele fizice și între 3.000 și 5.000 de lei pentru persoanele juridice.
 • Cei care abandonează gunoaie cu sacii pe terenuri, spații verzi, pot primi între 10.000 și 20.000 de lei amendă (persoane fizice), respectiv între 50.000 și 70.000 de lei (pentru persoane juridice), plus confiscarea mașinii folosite la transportul deșeurilor.

În primele 15 zile, amenda se poate plăti la jumătate.

Pe lângă amendă, persoana care a făcut mizerie pe spațiul public este pusă să strângă și să igienizeze locul.

Vandalismul, huliganismul, distrugerea bunului public, gălăgia, scandalurile, cerșetoria, prostituția, consumul de alcool pe stradă, în parcuri sau pe stadioane, toate acestea sunt atent monitorizate și sancționate de polițiștii locali de la Ordine Publică.

Trebuie să ne respectăm între noi, în caz contrar, oamenii legii dau amenzi. Iată ce fapte sunt sancționate și cu ce sume!

Cuantumul sancțiunilor

 • Pentru săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă: amendă de 200 – 1.000 de lei. Dacă fapta a avut loc în incinta unei instituții de învățământ sau de sănătate, amenda urcă la 1.000 – 3.000 de lei. Repetarea faptei într-un interval de 24 de ore se sancționează din nou cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei sau cu prestarea a 50-100 de ore de muncă în folosul comunității.
 • Cerșetoria se pedepsește cu amendă între 100 și 500 de lei.
 • Aruncarea asupra unei persoane, clădiri sau mașini cu obiecte care murdăresc se sancționează cu 100 - 500 de lei amendă. La fel și pentru folosirea de spray-uri lacrimogene/iritante. Dacă faptele s-au petrecut în incinta unei instituții de învățământ sau de sănătate amenda urcă la 1.000 – 3.000 de lei.
 • Pentru atragerea unei persoane în localuri, parcuri, pe străzi, în hoteluri, pensiuni sau baruri în vederea practicării de raporturi sexuale în schimbul unor foloase materiale: amenda e de 500 – 1.500 de lei
 • Chemarea poliției fără motiv întemeiat: 100 – 500 de lei amendă.
 • Pentru mâzgălirea pereților clădirilor, gardurilor sau bunurilor publice și deteriorarea lor riscați o amendă de 3.000 – 6.000 de lei. În plus, veți fi obligați să aduceți bunul la starea inițială.
 • Dezlipirea sau distrugerea fără drept a reclamelor, afișelor de pe stradă se pedepsește cu 100 – 500 de lei.
 • Deteriorarea semnalelor rutiere sau pe cele care semnalează existența unui pericol: 200 – 1.000 de lei amendă.
 • Lăsarea în libertate sau fără supraveghere a animalelor agresive: 100 – 500 de lei.
 • Consumul de alcool în parcuri, pe străzi, în mijloace de transport în comun, gări, autogări sau pur și simplu pe stradă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei.
 • Provocarea sau participarea efectivă la scandal în locuri sau localuri publice: 200 – 1.000 de lei amendă. Dacă fapta se petrece într-o instituție de învățământ sau de sănătate, amenda urcă la 1.000 – 3.000 de lei.
 • Tulburarea liniștii locuitorilor cu muzică, strigăte, gălăgie se pedepsește cu amendă de 200 – 1.000 de lei. Repetarea faptei într-un interval de 24 de ore atrage după sine o nouă amendă de 500 – 1.500 de lei, sau prestarea a 50-100 de ore de muncă în folosul comunității.
 • Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00: amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Repetarea faptei într-un interval de 24 de ore ridică amenda la 2.000 – 3.000 de lei sau prestarea a 70-120 de ore de muncă în folosul comunității.
 • Organizarea unei petreceri în cort sau într-un spațiu neacoperit din apropierea locuințelor: 2.000 – 3.000 de lei amendă. Repetarea faptei ridică amenda la 3.000 – 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activități în folosul comunității.
 • Refuzul de a se legitima sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea organelor de ordine publică: amendă de 500 – 1.500 de lei. Iar împiedicarea polițiștilor de a legitima sau conduce la sediu pe cineva atrage după sine o amendă mai mare de 3.000 – 6.000 de lei.

Amenzile se plătesc la jumătate în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului verbal.

Mergem în parc să ne relaxăm, să ne bucurăm de liniște, de natură. Ne ducem copiii la locurile de joacă și vrem să-i știm în siguranță.

Pentru asta, polițiștii locali patrulează frecvent prin astfel de locuri publice. Cine deranjează sau produce stricăciuni riscă amenzi.

Iată ce NU ai voie să faci într-un parc sau la un loc de joacă și care sunt sancțiunile pentru nerespectarea regulilor!

În parcuri

 • Este interzis accesul persoanelor aflate sub influența băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor.
 • Bicicliștii și persoanele pe role se pot plimba doar pe alei, având obligația să acorde prioritate pietonilor și să nu le stânjenească circulația. Skateboardingul este permis numai în spațiile semnalizate ca atare.
 • Fotbalul, handbalul sau voleiul jucate în afara terenurilor special amenajate sunt permise doar în parcurile mari, unde e mai mult spațiu, și doar dacă nu deranjează liniștea. În alte parcuri mici sau la locuri de joacă sunt interzise aceste sporturi cu mingea, fiind permise aici doar baloane ușoare pentru copii.

Cei care nu respectă regulile de mai sus riscă o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 de lei.

 • De asemenea, în parcuri și grădini publice e interzis accesul tuturor autovehiculelor, motocicletelor sau al altor mijloace de transport motorizate. Amenda pentru nerespectarea acestui lucru este de 3.000 – 5.000 de lei.

La locurile de joacă

 • Nu este permis accesul cu biciclete, role, scutere nemotorizate sau sketeboarduri, cu excepția celor aparținând copiilor foarte mici, însoțiți de adulți. Amenda, în caz contrar, este de 200 – 1.000 de lei.
 • La folosirea echipamentelor de joacă, respectați limita de vârstă și de greutate afișate pe panoul de informare și nu le deteriorați. În caz contrar, riscați o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
 • Este interzisă utilizarea mobilierului de joacă de către adulți și de către copii nesupravegheați. Amenda ajunge la 500 – 1.500 de lei.
 • Mămicile care vin pe tocuri la locuri de joacă cu suprafață de tartan riscă și ele 500 – 1.500 de lei amendă.

Vă place să petreceți timp în natură, să luați masa la iarbă verde? Dacă iubiți natura, respectați-o! Lăsați locul curat, așa cum l-ați găsit, nu aprindeți focul decât în locuri special amenajate și nu produceți stricăciuni. În caz contrar, polițiștii locali aflați permanent pe teren vă pot da amenzi usturătoare.

 • Pentru distrugerea panourilor informative, marcajelor, construcțiilor, împrejmuirilor sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor de picnic: amendă de 100 – 500 de lei.
 • Deșeurile trebuie aruncate doar în locurile special amenajate. Dacă nu sunt coșuri de gunoi, puneți resturile într-o punguță și luați-o acasă. Altfel, riscați o amendă cuprinsă între 200 și 2.000 de lei.
 • Focul se poate aprinde doar în locurile special amenajate și trebuie supravegheat în permanență. Amenda, în caz contrar, e de 2.000 – 5.000 de lei.

Polițiștii locali de la Ordine Publică au, printre multele atribuții, și pe cele privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale locuitorilor Sectorului 6. Conform OUG 97/2005, ei colaborează cu Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Sector 6 și iau măsuri atunci când cetățenii încalcă legea privind regimul actelor de identitate.

Ce obligații ai și în ce situații poți fi sancționat

 • În afară de obligația de a te identifica la cererea organelor de control, o altă obligație este de a deține un act de identitate valid. Pentru asta, trebuie să-l schimbi când expiră, dacă l-ai pierdut, a fost furat, distrus, sau dacă în viața ta apar anumite modificări (de nume, de adresă...). În caz contrar, riști o amendă cuprinsă între 40 și 80 de lei.
 • De la 14 ani, adolescenții trebuie și ei să-și facă acte de identitate. În termen de 15 zile de la aniversare, se vor adresa Serviciului Evidența Persoanelor pentru a solicita eliberarea cărții de identitate. Altfel, riscă aceeași amendă, de 40-80 de lei.
 • Dacă locuiești în Sectorul 6 și ai un musafir pe care-l găzduiești în mod neîntrerupt pe o perioadă mai mare de 30 de zile, ai obligația de a anunța poliția sau serviciul local de Evidența Persoanelor Sector 6. Musafirul va trebui să-și facă viză de flotant (de reședință). Dacă nu anunți, riști o amendă cuprinsă între 75 și 150 de lei. Sunt exceptate de la înscrierea reședinței în actul de identitate persoanele care locuiesc în interes de serviciu sau în scop turistic.
 • Persoanele care își schimbă domiciliul sunt obligate, în termen de 15 zile de la mutare, să ceară înscrierea în cartea de imobil la nouă locuință. La hoteluri și pensiuni, acest lucru se face la sosire, prin grija proprietarului. Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi este de 40 - 80 de lei.
 • Ai găsit pe stradă un act de identitate? Ai obligația să îl duci în termen de 24 de ore la cea mai apropiată secție de poliție sau la cel mai apropiat serviciu de Evidență a Persoanelor. Altfel, poți primi între 25 și 50 de lei amendă.
 • Ai declarat pierdut sau furat actul de identitate, însă ulterior l-ai găsit? Nu-l mai poți folosi, trebuie să-l predai în termen de 48 de ore la serviciul de Evidența Persoanelor. Amenda, în caz contrar, e de 25 – 50 de lei

Polițiștii locali de la Ordine Publică și Proximitate țin foarte strâns legătura cu asociațiile de proprietari și orice întrebare, orice sesizare a voastră este atent verificată și soluționată. Neregulile în cadrul unui condominiu sunt sancționate de oamenii legii.

Atât proprietarii, cât și administratorii blocurilor trebuie să-și cunoască drepturile și să-și îndeplinească responsabilitățile prevăzute de legea 196/2018.

Cuantumul amenzilor pentru asociația de proprietari

 • Dacă asociația de proprietari nu ia toate măsurile pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune, amenda e de 200 – 1.000 de lei.
 • Depășirea sau neîndeplinirea atribuțiilor de către președintele asociației, de administrator, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori se pedepsește cu amendă cuprinsă între 2.500 și 5.000 de lei.
 • Utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații se pedepsește cu amendă de 4.000 – 9.000 de lei.
 • Fiecare asociație trebuie să dețină un cont bacar unde proprietarii să-și poată plăti online întreținerea. Altfel, se poate da amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

Reguli pentru proprietari

 • Să permită accesul în casă administratorului, președintelui sau al unui membru al comitetului executiv atunci când e necesar să se inspecteze, să se repare, să se înlocuiască elemente din proprietatea comună la care se poate avea acces numai de pe proprietatea sa. Dacă refuză accesul, proprietarul riscă o amendă de 500 – 3.000 de lei.
 • Constituie contravenție modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului, fără respectarea prevederilor legale. Amenda e cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Pe raza Sectorului 6 sunt montate 323 de camere video (255 fixe și 68 mobile), aflate în monitorizarea Dispeceratului Poliției Locale. Sunt amplasate în apropierea instituțiilor de învățământ, parcurilor, în intersecții, pe marile bulevarde, inclusiv pe Lacul Morii, la smart parking-uri și la parcările de biciclete.

Imaginile de pe aceste camere sunt urmărite 24 de ore din 24 de polițiști locali. Dacă se constată orice încălcare a legii, dacă cineva are nevoie de ajutor, dispecerul intervine și trimite cel mai apropiat echipaj de locul respectiv.

Nu ne oprim aici. Până la sfârșitul anului 2023, Primăria Sectorului 6 va mai monta încă 3.000 de camere de supraveghere peste tot: la blocuri, locuri de joacă, treceri de pietoni, școli, grădinițe, instituții publice etc. Toate camerele vor fi legate la un modern și complex dispecerat de monitorizare, aflat în responsabilitatea Poliției Locale.