Serviciul Protecția Mediului
Polițiștii locali cu atribuții în domeniul Protecția Mediului veghează asupra curățeniei de pe domeniul public și a respectării spațiului verde, pentru sănătatea noastră, a tuturor. În acest sens:
- Verifică și monitorizează în permanență întreținerea spațiilor verzi, a parcurilor, arborilor, perdelelor de protecție stradală și aranjamentelor peisagistice. În cazul tăierii abuzive de arbori, distrugerii spațiilor verzi, precum și în cazul depozitării necontrolate de deșeuri pe terenuri și zone verzi, oamenii legii iau măsuri de sancționare contravențională;
- Controlează agenții economici, persoane fizice și juridice, pentru a preveni poluarea și depozitarea necontrolată de deșeuri;
- Verifică igienizarea surselor de apă, a malurilor, albiilor acestora;
- Identifică mașinile abandonate pe domeniul public sau privat și aplică procedurile legale de ridicare a acestora;
- Supraveghează depozitele de deșeuri din Sectorul 6, pentru a preveni declanșarea unor incendii;
- De asemenea, urmăresc aplicarea legii privind deversarea reziduurilor lichide și solide pe domeniul public, în ape curgătoare și în lacuri;
- Verifică salubrizarea străzilor, a căilor de acces, a zonelor verzi, ridicarea deșeurilor menajere de către operatorii de servicii de salubrizare, precum și existența contractelor de salubrizare încheiate între persoanele fizice sau juridice;
- În cazul executării unor lucrări pe terenurile publice sau private din sector, verifică respectarea prevederilor legale privind condițiile de ridicare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și industriale;
- Pe timp de iarnă, se asigură că persoanele fizice și juridice din sector își îndepărtează țurțurii formați pe imobile, gheața și zăpada de pe trotuarele aferente spațiilor pe care le dețin;
- Inspectează locurile de joacă pentru copii;
- Dacă ai animal de companie, strânge după el când îl scoți afară, la plimbare! În caz contrar, polițiștii locali te pot sancționa;
- Atenție și la gălăgie! Poliția locală intervine în caz de nerespectare a nivelului de poluare, inclusiv poluare fonică. Pe baza dispozitivelor de măsurare a sunetului, polițiștii locali măsoară volumul decibelilor, la sesizarea cetățenilor.
Locuim într-un oraș plin de blocuri și betoane, astfel că iubim și ne luptăm pentru fiecare bucățică de spațiu verde. Haideți să nu distrugem puținul pe care îl avem, ci să-l protejăm. Pentru asta, există legi care prevăd o serie de reguli de respectat.
Sunt interzise următoarele:
- Călcarea și staționarea pe iarbă, în alte zone decât cele de odihnă și recreere, semnalizate corespunzător;
- Distrugerea gardurilor vii, a arbuștilor, a vegetației din jardiniere;
- Urcarea pe monumente, statui, fântâni, bănci;
- Mutarea, răsturnarea sau distrugerea băncilor, coșurilor, indicatoarelor;
- Scăldatul în lacurile și fântânile arteziene din parcuri sau în râul Dâmbovița;
- Pescuitul fără autorizație, cu excepția zonelor special amenajate în acest sens;
Nerespectarea celor de mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane juridice.
Ruperea și deteriorarea florilor, aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spații verzi, alei, fântâni, lacuri se sancționează cu amendă de 50 – 100 de lei pentru persoane fizice și de 1.000 – 10.000 de lei pentru persoane juridice.
E nevoie de aprobare pentru toaletarea unui copac
Dacă ai în curtea blocului sau pe stradă un copac uscat total sau parțial, care reprezintă un pericol pentru mașini și pietoni, trebuie să știi că nu ai voie să-l tai singur. De toaletarea sau tăierea lui se ocupă Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 6, iar pentru asta trebuie să trimiți o sesizare către această direcție din cadrul Primăriei (la contact@adps6.ro).
Avizele de defrișare și toaletare pentru fiecare copac în parte se emit de către Primăria Municipiului București, prin Direcția de Mediu.
Decojirea trunchiurilor arborilor, tăierea de ramuri, defrișarea copacilor, turnarea de substanțe toxice pe tulpinile lor se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 și 100 de lei pentru persoane fizice și între 1.000 și 10.000 de lei pentru persoane juridice.
Dacă vorbim despre arbori ocrotiți de lege - precum nuc, castan, stejar, brad – amenda e și mai mare: 300 – 1.000 de lei pentru persoane fizice și 2.500 – 5.000 de lei pentru persoane juridice.
Majoritatea suntem iubitori de animale de companie. Cățeii sunt adevărați membri ai familiei, îi îngrijim și le asigurăm tot confortul necesar. Asta, însă, fără a-i deranja pe cei din jur!
- Dacă îl scoți pe Grivei afară, la plimbare, trebuie să ai la tine punguță sau făraș pentru a strânge după el.
- De asemenea, nu trebuie să-i permiți accesul pe spațiile verzi din parcuri, grădini publice, de lângă blocuri, în locuri de joacă sau în piețe.
- În timpul plimbării pe domeniul public, câinii trebuie ținuți în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta obligatoriu și botniță.
- Toți proprietarii de animale de companie trebuie să le vaccineze și să dețină carnete de sănătate pentru acestea.
Cei care nu respectă prevederile de mai sus riscă o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei.
Pe teritoriul municipiului București este interzisă creșterea animalelor sau păsărilor pentru consum, piele, blană sau pentru tracțiune. Nici albine sau viermi de mătase nu ai voie să deții.
Nerespectarea acestei prevederi se pedepsește cu amenzi de 200 – 500 de lei pentru persoane fizice și de 500 – 2.000 de lei pentru persoane juridice.
Într-un oraș aglomerat, în care ne luptăm pentru fiecare petic de spațiu verde și fiecare loc de parcare e prețios, nu ne putem permite să mai tolerăm mașinile abandonate. Blochează trotuarele, ocupă inutil locurile de parcare atât de necesare fiecăruia dintre voi, în plus, adună mizerie.
Rablele uitate pe raza Sectorului 6 sunt în atenția polițiștilor locali cu atribuții în Protecția Mediului. Le identifică proprietarii, întocmesc procese verbale, dau somații, amenzi și inițiază procedura de ridicare.
Regimul juridic al autovehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public este reglementat de legea 421/2002. Conform acesteia,
- este considerat vehicul fără stăpân mașina fără plăcuțe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, ori înmatriculată în străinătate, al cărei proprietar legal nu este cunoscut;
- un vehicul este considerat abandonat dacă nu are RCA și ITP valabil, proprietarul este cunoscut, însă există indicii temeinice că nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice.
Aceste mașini, precum și bunurile aflate în interiorul lor, sunt inventariate, expertizate, ridicate, transportate într-un loc special amenajat de către autoritățile administrației publice locale. Toate cheltuielile aferente vor fi suportate de proprietar, iar în lipsa acestuia, cheltuielile se recuperează în urma valorificării mașinii.
Cât te costă rabla uitată pe domeniul public
Polițiștii locali care identifică o mașină veche, părăsită pe domeniul public, fără ITP și RCA, îi vor lipi pe parbriz o bulină roșie, prin care proprietarul e înștiințat că mașina i-a fost luată în evidență. După 6 luni de la acest moment, dacă mașina e în aceeași situație, va fi considerată abandonată. Urmează o somație în care proprietarul e anunțat că are la dispoziție 10 zile pentru a-și ridica autovehiculul de pe domeniul public. Dacă nu se conformează, mai primește acasă încă o somație cu termen de 5 zile. Dacă nici aceasta nu e respectată, mașina va fi ridicată.
Odată ce poliția ți-a ridicat mașina, pentru a o revendica, va trebui să achiți taxa de 500 de lei, ce acoperă costul ridicării, transportului și al depozitării. De asemenea, ești obligat să o recupereze în termen de 5 zile din locul de unde a fost depozitată. Dacă nu te conformezi, vei primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Iar dacă nici asta nu te convinge, mașina ta va trece în proprietatea statului.
Cea mai bună soluție pentru proprietarii de rable
Ai o mașină veche pe care nu o mai folosești? Du-o la casat, prin programul Rabla! Este cel mai simplu și cel mai avantajos, pentru că primești pe ea un voucher ce pornește de la 6.000 de lei. În cazul în care alegi să o abandonezi pe domeniul public, riști amenzi mai mari decât valorează mașina.
Adesea au loc lucrări de salubrizare și de utilitate publică, semnalizate corespunzător și anunțate în prealabil, cu rugămintea de a nu parca în zonă. Dacă nu te conformezi și blochezi lucrarea, mașina îți va fi ridicată, cu ajutorul Poliției Locale.
Autoturismul va fi transportat la depozitul din Bd. Preciziei, nr. 24. Pentru recuperarea lui, va trebui să achiți un tarif de ridicare și transport, care este de 350 de lei pentru mașinile mai mici de 5 tone și de 450 de lei pentru mașinile de peste 5 tone.
Știm, niciodată nu vor fi suficiente locuri de parcare pentru toate mașinile care sufocă Bucureștiul, dar asta nu înseamnă să le lăsăm pe oriunde, să parcăm pe iarbă și să distrugem, astfel, și puținul spațiu verde pe care-l avem.
Sunt considerate „spații verzi” scuarul, aliniamentul plantat în lungul bulevardelor, străzilor, trotuarelor, și terenul liber, neproductiv, din intravilan. Aici, parcarea și staționarea sunt interzise.
3 motive pentru care nu trebuie să parchezi pe spațiul verde
- De ce este atât de important să nu călcăm cu roata mica bucățică de iarbă, uneori firavă și uscată? Pentru că dacă toți ar face asta, verdele nu ar avea nicio șansă să se regenereze.
- Un alt inconvenient e mizeria și poluarea din oraș. Vă întrebați de unde e atâta praf? De la pământul luat pe roțile mașinilor intrate pe spațiul verde, înșirat apoi pe străzi și trotuare, udat de ploi, uscat de soare, mărunțit, transformat în praf care ajunge în atmosferă și, de acolo, în plămânii noștri.
- Dacă cele două motive de mai sus nu vă conving, al treilea este amenda pe care o riscați.
Sancțiuni
Potrivit HCL nr. 222/2016 privind staționarea vehiculelor și remorcilor pe spațiile verzi aparținând domeniului public sau privat al municipiului București, amenda pentru mașini sub 3,5 tone este cuprinsă între 1.000 și 1.500 de lei. Pentru mașinile cu masa mai mare de 3,5 tone se plătește o amendă cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei.
Persoanele fizice și juridice care dețin terenuri sunt obligate, potrivit legii, să le mențină igienizate, să le împrejmuiască și să le curețe de ambrozie, o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice. Polițiștii locali fac frecvent controale pe raza Sectorului 6 și verifică dacă terenurile sunt întreținute. Când se constată abateri, proprietarii sunt somați, apoi amendați.
Ce amenzi riști dacă nu-ți îngrijești terenul
Dacă ai un teren, nu-l transforma în groapă de gunoi! Un astfel de loc ar fi o pată neagră pe harta sectorului nostru, dar și un pericol pentru mediu. Terenul trebuie împrejmuit, întreținut, menținut curat, igienizat.
În caz contrar, persoanele fizice riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 3.000 și 5.000 de lei.
Polițiștii locali desfășoară controale și dau sancțiuni pe tot parcursul anului.
Pentru ambrozie este o lege specială, care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere, distrugere a acestei buruieni. Cei care nu se conformează primesc, în primă fază (perioada 1-15 iulie), avertismente. Apoi, în perioada 16 iulie – 31 octombrie, se trece la amenzi. Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 10.000 și 20.000 de lei.